Продължете към съдържанието
Startseite » Дейности » Православна църква

Православна църква

Църковна общност

Българската православна църковна общност във Фрайбург се създава през юни 2015 г. с неин патрон-закрилник Св. преп. Наум Охридски Чудотворец, един от светите Седмочисленици, който празнуваме всяка година на 20-ти юни. Оттогава организираме ежемесечни литургии, отслужвани от енорийския свещеник отец Сергий Ненов, който се грижи за духовните нужди на православните българи и общности в провинция Баден-Вюртемберг.

Църковната общност във Фрайбург е все още твърде малка, за да посреща финансовите си нужди и да се обособи самостоятелно, поради което през 2017 г. се присъединява като подобщина към Българска Православна Църковна Община „Св. св. Кирил и Методий“ Щутгарт (Bulgarische Orthodoxe Kirchengemeinde „Heilige Kiril und Methodi“- Stuttgart e.V.). Тя на свой ред принадлежи към Западно- и Средноевропейската епархия на Българската православна църква, която се управлява от Негово Високопреосвещентство митрополит Антоний.

Главният административен център на общината е в гр. Щутгарт, а енорийски свещеник е отец Райко Синев. В управителния съвет на общината са включени двама представители от църковната ни общност във Фрайбург, които съставляват и фрайбургското настоятелство. Работата на членовете на управителния съвет и на всички съмишленици и съдейци е безвъзмездна и доброволна.