Продължете към съдържанието
Startseite » „АзБуки“ във Фрайбург

„АзБуки“ във Фрайбург

Българското съботно училище във Фрайбург вече си има име и то е най-красивото и най-българското – „АзБуки“! Кръстихме го точно на 24 май с подкрепата на стотици наши сънародници в България и Германия по случай 10-годишнината от създаването на училището и неговия основател – Българското дружество BG681 във Фрайбург. А най-хубавото е, че ще продължим да отбелязваме Деня на българската писменост, образование и култура всеки ден и във всеки клас на нашето българско училище „АзБуки“!

Името

Името беше избрано след онлайн конкурс и гласуване, в което се включиха повече от 200 души. В рамките на конкурса постъпиха точно 19 прекрасни предложения, но след подбира на специалното жури само три от тях достигнаха до финалното гласуване. „АзБуки“ беше подкрепено от гласовете на общо 143-ма души, а „кръстник“ на българското училище стана Дина Христова – Игнатова от София. Любопитен факт е, че нейната номинация постъпи в последните 5 минути на крайния срок за изпращане на мотивирани предложения, но единодушно и съвсем основателно спечели сърцата на най-много хора.

Значението

  1. Подсказва за нашата най-голяма гордост – писмеността, която сме дали на славянската общност.
  2. Може да се направи интересно лого с шрифтовете на двете букви от кирилицата.
  3. Лесно за изговаряне, запомняне и изписване на латиница.
  4. Провокативно е и ще предизвиква чужденците да разпитват откъде е и да им разказвате за глаголицата, кирилицата, а оттам за Кирил и Методий, за книгите и популярните български автори. Както се казва, писмеността е началото на развитието.

❤️ Не живея в Германия и не номинирам име заради награда, а защото вярвам, че би провокирало интерес към много повече теми, свързани с България, отколкото едно име на велик българин например. Успех!

Дина Христова – Игнатова

Това ни написа Дина в свое обръщение до децата, учителите, родителите и цялата българска общност във Фрайбург. Закле ни да носим България в сърцата си и ни просълзи с призива да пазим корените си, за да засаждаме българщината, където и да се намираме по света.

С огромна благодарност за усърдието на всички замесени с радост съобщаваме, че от днес нататък 24 май ще е не само Ден на българската писменост и култура, но и патронен празник на Българското съботно училище във Фрайбург – „АзБуки“!

Към светли бъднини, приятели!


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *